Kuřecí polévka s krupicovo-sýrovými noky

Recepty, Polévky

Suroviny

Vývar se zeleninou:
4-5 kuřecích hřbetů
1 kostku zeleninového bujónu
15 cm pórku na kolečka
1 velkou mrkev na nudličky
kousek celeru vcelku
kousek koř. petržele vcelku
3 listy kapusty -vyříznout tuhé středy, nebo pár kapustiček
1/4 kedlubny na kostičky
1 větší větvička libečku
1 svazek petrželky -nasekat
1 svazek pažitky-nakrájet
2-3 dkg másla
Noky:
1 velké vejce
2-3 lžíce hrubé krupice
1 větší hrst jemně.strouhaného sýru Gouda
1 lžíce vrchem změklého másla
špetku pepře
1 hrst nasekaného libečku a petrželky
špetku soli

Postup přípravy receptu

  1. Do cca 2 litrů vody vložíme kuřecí hřbety, libeček (pár lístků necháme stranou), bujón, celer a petržel. Než bude maso uvařené, připravíme zeleninu a těsto na noky.

  2. Nakrájenou zeleninu, mimo kapusty (kapustičky na čtvrtky a přidat k zelenině) dáme na pánev s rozpuštěným máslem a pomalu osmahneme, až zelenina pustí vůni do másla. Listy kapusty nakrájíme na proužky a k zelenině přidáme až ke konci restování. Nakonec přidáme trošku vody a necháme přejít var.

  3. Do mističky klepneme vejce, rozšleháme, přidáme krupici a pořádně rozmícháme. Následuje máslo, nasekané bylinky, pepř, sůl a pořádně promícháme. Nakonec přijde sýr.

  4. Maso je vařené, vyndáme jej se vším, co se vařilo do misky. Vývar přivedeme k varu a malou lžičkou tvoříme noky, které vkládáme do polévky. Pak přidáme restovanou zeleninu a vypneme. Teprve teď přijdou do polévky bylinky, tedy petrželka a pažitka. Maso mezitím zchladlo, vybereme hrst toho lepšího a vložíme do polévky. Na zbytku si rádi pochutnají vaši či sousedovi domácí mazlíčci. Neobsahuje totiž nebezpečné dlouhé štěpící se kosti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!