Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Rýže:
- - 0,5 kg kuřecích stehenních řízků
- - 1 střední cibule
- - 1 kuřecí bujón
- - 0,5 kg dlouhozrnné rýže - nevařené
- - 2 lžíčky kari
- - sůl
- - olej
- Bešamelový přeliv:
- - 2 cm másla
- - 2-3 rovné lžíce hladké mouka
- - sůl
- - 3 lžičky kari
- - 3 dcl mléka
- - 1/2 kelímku smetany (nemusí být, možno použít i zakysanou)
Postup Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, cibuli nadrobno a společně opečeme na troše oleje.
Přidáme syrovou rýži a společně vše chvíli orestujeme, poté zalijeme vývarem z bujónu, přidáme kari a sůl. Tekutina by měla být cca 1 cm nad rýži s masem.
Celý kastrol vložíme do trouby předehřáté na 200°C a cca 40 min. pečeme nepřikryté. Po 30 min rýži lehce nakypříme a 10 min. ještě dáme dosušit“.
Na másle zpěníme mouku, zalijeme studeným mlékem a provaříme bešamel, který ochutíme kari a solí, ke konci vmícháme smetanu. Množství ingrediencí na bešamel zpětně odhaduji, možná trochu více mouky či méně mléka:), ale rozhodně by měl být výrazné kari chuti (ne jen přibarvit).