Kuřecí kari rýže s bešamelovým přelivem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Rýže:
- 0,5 kg kuřecích stehenních řízků
- 1 střední cibule
- 1 kuřecí bujón
- 0,5 kg dlouhozrnné rýže - nevařené
- 2 lžíčky kari
- sůl
- olej
Bešamelový přeliv:
- 2 cm másla
- 2-3 rovné lžíce hladké mouka
- sůl
- 3 lžičky kari
- 3 dcl mléka
- 1/2 kelímku smetany (nemusí být, možno použít i zakysanou)

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta, cibuli nadrobno a společně opečeme na troše oleje.

  2. Přidáme syrovou rýži a společně vše chvíli orestujeme, poté zalijeme vývarem z bujónu, přidáme kari a sůl. Tekutina by měla být cca 1 cm nad rýži s masem.

  3. Celý kastrol vložíme do trouby předehřáté na 200°C a cca 40 min. pečeme nepřikryté. Po 30 min rýži lehce nakypříme a 10 min. ještě dáme dosušit“.

  4. Na másle zpěníme mouku, zalijeme studeným mlékem a provaříme bešamel, který ochutíme kari a solí, ke konci vmícháme smetanu. Množství ingrediencí na bešamel zpětně odhaduji, možná trochu více mouky či méně mléka:), ale rozhodně by měl být výrazné kari chuti (ne jen přibarvit).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!