Kuřecí gazdovská srdíčka (a polévka z vývaru)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500 g kuřecích srdíček
150 g gazdovské slaniny
300 ml světlého piva
200 ml studené vody
1 polévková lžíce hladké mouky
1 cibule
1 kávová lžička celého kmínu
1 polévková lžíce sladké papriky
4 kuličky nového koření
10 kuliček pepře celého
sůl
mletý pepř
2 polévkové lžíce pokrájené zelené petrželky
na vývar:
odkrojky z kuřecích srdíček
1 cibule
2 stroužky česneku
kořenová zelenina
kostka kuřecího bujón nebo pouze sůl
zelené bylinky na závěr vložka do polévky
plátek másla
2 polévkové lžíce hladké mouky
1-2 vejce
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Srdíčka opáchneme a odřízneme vrchní tučnější části, které použijeme na vývar. Srdíčka překrojíme na polovinu.

  2. Slaninu pokrájíme na tenké nudličky a cibuli nadrobno.

  3. V rozehřátém hrnci osmahneme slaninu, až začne růžovět, přidáme cibuli a necháme zesklovatět.

  4. Poté přidáme srdíčka, orestujeme, přidáme kmín, papriku a promícháme.

  5. Vše zalijeme pivem, přidáme nejlépe ve vajíčku na čaj nové koření s pepřem, mírně osolíme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.

  6. Pod tlakem na slabém plameni vaříme 25 minut.

  7. Poté hrnec ochladíme a otevřeme.

  8. Vytáhneme čajové vajíčko s kořením, vmícháme záklechtku z vody a mouky a na slabém plameni za občasného promíchání vaříme ještě 10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

  9. Na talíři posypeme zelenou petrželkou a podáváme s rýží, nebo s knedlíkem. Hodí se i těstoviny.

  10. Odkrojené tučnější části ze srdíček dáme do hrnce, přidáme všechnu zeleninu, zalijeme 1 l studené vody a vaříme 3/4 hodiny.

  11. Mezitím si z másla a mouky usmažíme zlatavou zásmažku, do horké vyklepneme vejce, osolíme a prudce zamícháme jako vaječinu. Zalijeme hotovým vývarem, podle potřeby dochutíme a 10 minut povaříme. Přidáme zelené bylinky a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!