Kuře v zelenině

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

250 g drobných cibulek
8 malých mrkví
2 řapíky celeru
2 pórky
2 lžíce olivového oleje
kuře o hmotnosti 1,5–2 kg
430 ml drůbežího vývaru
430 ml suchého bílého vína
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu nebo 1 lžičku sušeného
2 snítky čerstvé petrželky
sůl
pepř na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Elektrickou troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů.

  2. Pórek, mrkev a celer omyjte, očistěte a pokrájejte asi na pěticentimetrové kousky.

  3. Cibulky nechte oloupané v celku nebo je překrojte napůl.

  4. Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte lžíci oleje a na středním plameni na něm osmahněte cibulky – jen tak, aby chytily barvu.

  5. Přidejte ostatní zeleninu a opečte ji dozlatova;mělo by stačit asi pět minut.

  6. Pak pomocí děrované naběračky vyjměte všechny kousky a dejte je stranou.

  7. Do pánve přilijte zbylý olej a ze všech stran na něm opečte kuře dozlatova. Přitlačujte ho k pánvi pomocí špachtle nebo ploché servírovací lžíce, aby se kůže dostala co nejvíc do kontaktu s rozehřátým tukem.

  8. Opečené kuře přeneste do nádoby k dušení. Pokud je třeba, odlijte z pánve přebytečný tuk a přidejte do ní vývar a víno. Odvařte všechny přípečky.

  9. Ke kuřeti přidejte osmahnutou zeleninu a přelijte ho připravenou omáčkou z vývaru a vína. Rozložte kolem něj tymián i bobkový list, osolte a opepřete.

  10. Na střední drážce v troubě duste kuře pod poklicí asi hodinu a deset minut.

  11. Potom vyzkoušejte, zda je upečené (když píchnete kovovou jehlicí do nejsilnější části stehýnka, nevytéká růžová šťáva).

  12. Na poslední čtvrthodinu sejměte pokličku, aby se kůrčička mohla vypéct krásně dokřupava.

  13. Kuře nechte chvíli stát v kastrolu a pak ho pomocí ostrého nože nebo nůžek naporcujte.

  14. O­zdobte petrželovými lístky a podávejte s vařenými bramborami, přelité šťávou a se zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!