Kuře v lehké podmáslové omáčce

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

2-3 kuřecí čtvrtky (měla jsem velké od farmářů)
1 velká cibule
3 velké mrkve
2 petržele
1/2 celeru
2 lžíce másla + trochu oleje
1 plná lžíce mleté papriky
1 lžíce hořčice
1 lžíce cukru
cca 600 ml vývaru (měla jsem kuřecí)
300- 400 ml podmáslí
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl
pepř
citronová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Rozpustíme máslo s olejem a maso zprudka opečeme. Vytáhneme ho na talíř a do výpeku přidáme společně s kořením všechnu zeleninu nakrájenou na kousky. Opékáme, až zelenina začne chytat barvu. Přidáme cukr a po chvíli hořčici a papriku.

  2. Po krátkém opečení zalijeme vše vývarem, vrátíme kuře a přikryté pečeme na 200 st. do měkka, cca 50-60 minut. Měkké maso vyjmeme a odložíme. Zeleninu rozmixujeme do hladka (omáčka by měla být hustá) a přivedeme k varu. Přilijeme podmáslí a omáčku už jen krátce povaříme.

  3. Maso můžeme podávat vcelku nebo obrat z kostí a přidat do omáčky. Omáčku dochutíme dle chuti cukrem nebo citronovou šťávou. Hustota by měla být díky hodně zeleniny akorát i bez mouky. Podáváme s knedlíky, noky nebo těstovinami. Omáčka je díky podmáslí odlehčená a moc dobrá.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!