Kuře pečené na placato s marinádou, na cibuli, cuketě a s cuketovo-hořčičnou omáčkou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře
2 cibule
1 menší cuketa
1 lžíce oleje
5 stonků čerstvého tymiánu
máslo na dva prsty
sůl
bílý pepř
1,5 lžičky hrubozrnné hořčice
4 větvičky zelené petrželky
Marináda:
3 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce červené papriky
2 lžíce javorového sirupu
½ lžičky sušeného česneku
4 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Kuře umyjeme, osušíme a nožem rozřízneme těsně podél páteřní kosti. Otevřeme, otočíme a dlaní zploštíme do placky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Škrabkou na brambory z cukety nakrájíme pár tenkých plátků a zbytek nožem na hranolky.

  2. Připravíme marinádu: Všechny ingredience dohromady smícháme a necháme chvíli stát, aby se chutě dobře spojily.

  3. Na dno pekáče dáme olej, poklademe cibulí, kousky másla a položíme osolené a opepřené kuře.

  4. Na takto připravené kuře naneseme marinádu, poklademe tymiánem, obložíme plátky cukety, podlijeme 1/2 dl vody, přikryjeme alobalem a dáme péct na 200°C cca 15-20 minut. Potom stáhneme teplotu na 100°C a pečeme cca 1,5 hodiny.

  5. Asi v půlce pečení přidáme zbytek cukety, znovu naneseme marinádu a pečeme dál, až je kuře měkké. Posledních 15 minut pečeme již odkryté na barvu. Hotové kuře vyndáme a uložíme zatím do tepla.

  6. Výpek z kuřete (pokud je výpeku příliš, část odebereme) s cibulí a cuketou rozmixujeme, přidáme hořčici a část nasekané petrželky. Ochutnáme a je-li potřeba, dochutíme solí a pepřem.

  7. Servírujeme s omáčkou posypanou zbytkem petrželky a jako přílohu použijeme jakoukoliv úpravu brambor, či rýži.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!