Kuře pečené na cizrně s hříbky

Recepty, Luštěniny

Suroviny

4 kuřecí stehna bez kůže
200 g cizrny
50 g sušených hříbků
3 stonky řapíkatého celeru
2 stroužky česneku
200-250 ml vývaru
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 hrst čerstvé petržele
tymián
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cizrnu namočíme na 1,5 - 2 hod. do vody. Vodu z máčené cizrny vylijeme, nalijeme novou a vaříme 1 hod. (nesolit).

  2. Mezitím si namočíme hříbky. Celer očistíme a nakrájíme na menší kousky.

  3. Jakmile je cizrna uvařená, rychle ji zchladíme ledovou vodou, aby se nám uvolnila slupka (stačí v ledové vodě párkrát promnout a slupky vyplavou na povrch, sesbíráme je a vyhodíme). Cizrnu promícháme se scezenými hříbky, pokrájeným celerem, přidáme nasekanou petržel (trochu si necháme stranou na dozdobení), česnek a promícháme s olejem.

  4. Dáme do pekáčku (já použila 24 x 24 cm, tak, abych masem pokryla co nejvíce povrchu cizrnové směsi) a zalijeme vývarem.

  5. Kuřecí stehna z obou stran osolíme, opepříme a lehce okořeníme tymiánem. Položíme na cizrnu, přikryjeme alobalem a pečeme 30 min. při 220°C. Poté odkryjeme a pečeme 15 min.

  6. Nakonec potřeme maso máslem a zbytek másla rozdělíme do mezer. Dopečeme ještě 10 min, aby maso zezlátlo.

  7. Hotové maso vyndáme na talíře, cizrnovou směs promícháme se sosíkem, který se nám na dně pekáčku udělal a servírujeme ozdobené čerstvou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!