Kuře na rajčatech a žampionech

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí stehna
5 velkých rajčat
500 g čerstvých žampionů
1 velká cibule
1 červená kapie
5 stroužků česneku
5 lžiček třtinového cukru
2 lžíce balsamica
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce olivového oleje s feferonkou
sůl
bazalka
tymián
rozmarýn (čerstvé i sušené)
plátky másla (3x0,4cm silné)

Postup přípravy receptu

  1. V pekáčku na másle opečeme na čtvrtky nakrájené očištěné žampiony, cibuli a kapii. Zalijeme sojovou omáčkou a necháme na mírném plameni vařit.

  2. Rajčata spaříme (nařízneme do křížku, v hlubší misce zalijeme vroucí vodou na cca 1 minutu), oloupeme a nakrájíme na kousky (pokud mají tvrdé spodky, vyhážeme). Rajčata zalijeme balsamikem, olejem, přidáme nakrájené stroužky česneku, bylinky, lžičku soli a cukr, promícháme a přihodíme k žampionům a společně necháme zavařit, vložíme osolené maso a počkáme až přestane vypadat jako úplně syrové (můžeme obrátit).

  3. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přiklopené 1,5 hodiny na 160°C (já na horkovzduch, statický ohřev tak na 180°C). Dopečeme cca 15 minut odklopené, aby kůže byla křupavá. Pustí to dost tuku i šťávy, ale během pečení raději občas zkontrolovat a případně podlít.

  4. Upečené maso vyjmeme, výpek se zeleninou zředíme horkou vodou a necháme ještě pořádně převařit. Nakonec částečně rozmixujeme(část žampionů a zeleniny, aby zůstala vcelku, já do toho ponořím mixér a chviličku ho nechám běžet, pak promíchám). Je to dobré s těstovinami anebo s rozpečeným pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!