Kuře na petrželi a bylinkách s kroupotem

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře nebo 4 kuřecí stehna
400 g kořenové petržele
400 g cibule
tymián
rozmarýn
majoránka
sůl
100 g másla
200 ml bílého vína
kroupoto:
30 ml oleje
1 cibule
200 g suchých ječných krupek (vel. 7)
svazek majoránky (možno i sušené)
80 ml smetany
50 ml bílého vína
80 g másla
sůl
4 lžíce Parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Petržel a cibuli nakrájíme na větší kousky, vložíme do pekáče spolu s bylinkami, osolenými stehny či naporcovaným kuřetem.

  2. Promícháme, poklademe kousky másla a ve vyhřáté troubě zapečeme při 200 °C 30 minut

  3. Poté podlijeme vínem, přiklopíme a při 150 °C pečeme doměkka cca 1–1,5 hodiny.

  4. Kroupy namočíme, nejlépe den předem, poté uvaříme na skus a scedíme.

  5. Na oleji orestujeme na jemné kostičky nakrájenou cibulku dorůžova, vhodíme uvařené kroupy, zarestujeme, přidáme nasekanou majoránku, zalijeme smetanou, vínem, povaříme a tekutinu zredukujeme, zjemníme máslem a dochutíme strouhaným parmezánem a solí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!