Kuře na červeném víně (Coq au Vin)

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 kuře
125 g slaniny vcelku
400 ml červeného burgundského vína
1 mrkev
1/2 celeru
2 cibule
4-6 menších červených cibulek
250 g žampiónů
2 stroužky česneku
olej
máslo
500 ml kuřecího vývaru
celý černý pepř
hladká mouka
tymián
petrželová nať
bobkový list
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme marinádu: jednu cibuli, mrkev, stroužek česneku a celer nakrájíme na plátky, přidáme pepř, zalijeme červeným vínem, přivedeme k varu a na mírné teplotě vaříme asi 5 minut.

  2. Kuře naporcujeme (na 8 kousků), osolíme, opepříme, dáme do mísy a přelijeme vychladlým nálevem. Marinujeme přes noc, uložené v ledničce.

  3. Druhý den vyjmeme maso z marinády a osušíme. Zeleninu z marinády procedíme a vše uschováme.

  4. V kastrolu rozehřejeme dvě lžíce másla a lžíci oleje a dozlatova opečeme proužky slaniny.

  5. Slaninu vyjmeme a na výpeku opékáme kuře ze všech stran dohněda.

  6. Opečené maso odložíme, do tuku vhodíme čtvrtky červených cibulek, opečeme, vyndáme, opečeme plátky žampiónů, vyndáme.

  7. Do vypečené šťávy vsypeme marinovanou zeleninu a drobně nasekanou cibuli (tu druhou), česnek a promícháváme asi 5 minut.

  8. Přisypeme cca 2 lžíce hladké mouky, prosmahneme, přilijeme nálev z marinády a kuřecí vývar. Přivedeme k varu, přidáme opečené kuře a přikryté dusíme 45-60 minut.

  9. Měkké maso vyjmeme, omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme, vrátíme maso, žampióny, slaninu, dochutíme a prohřejeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!