Kuličky z mletého masa ve svíčkové omáčce

Recepty, Mleté maso

Suroviny

Na knedlíčky:
400 g mletého masa (vepřové + hovězí)
1 vejce
1 malá cibule
3 lžíce strouhanky i více - podle potřeby
2 lžíce vody
sůl
pepř
1 l hovězího vývaru
Na omáčku:
5 lžic oleje
5 lžic hladké mouky
polotovar Halali
2 dl sladké smetany nebo část mléka a část smetany
na dochucení:
citronová šťáva
cukr dle potřeby
špetku tymiánu
trošku hořčice
celý pepř
bobkový list
nové koření

Postup přípravy receptu

  1. Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu.

  2. Vhodíme do vařícího vývaru a vaříme 12 minut.

  3. Pak vyjmeme, vývar ponecháme na zalití jíšky. Připravíme si jíšku, zalijeme zchladlým vývarem a trochou vody, přidáme polotovar Halali podle potřeby a necháme provařit, ke konci zjemníme smetanou, přidáme kuličky a ještě krátce povaříme.

  4. Nakonec dochutíme. Kdo má rád ve svíčkové omáčce chuť a vůni slaniny, tak si udělá na ni jíšku s přidáním trošky oleje a může se přidat i trochu cibule, která se osmahne jen do sklovita. Omáčka by se pak ale měla procedit.

  5. Omáčku jde udělat i klasicky, s použitím čerstvé nebo mražené zeleniny. Halali tady najdete v Zavařeninách a podobný polotovar dostane i koupit. Podle tohoto receptu dělám i kuličky v rajské omáčce. Kuličky dobře drží pohromadě, ještě se nestalo, že by se rozpadly.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!