Kuličky z mletého masa ve svíčkové omáčce
Recepty, Mleté masoSuroviny
- Na knedlíčky:
- 400 g mletého masa (vepřové + hovězí)
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 3 lžíce strouhanky i více - podle potřeby
- 2 lžíce vody
- sůl
- pepř
- 1 l hovězího vývaru
- Na omáčku:
- 5 lžic oleje
- 5 lžic hladké mouky
- polotovar Halali
- 2 dl sladké smetany nebo část mléka a část smetany
- na dochucení:
- citronová šťáva
- cukr dle potřeby
- špetku tymiánu
- trošku hořčice
- celý pepř
- bobkový list
- nové koření
Postup Kuličky z mletého masa ve svíčkové omáčce
Postup přípravy receptu
-
Maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, vodu a strouhanku smícháme a vytvoříme zhruba 28 kuliček velikosti vlašského ořechu.
Vhodíme do vařícího vývaru a vaříme 12 minut.
Pak vyjmeme, vývar ponecháme na zalití jíšky. Připravíme si jíšku, zalijeme zchladlým vývarem a trochou vody, přidáme polotovar Halali podle potřeby a necháme provařit, ke konci zjemníme smetanou, přidáme kuličky a ještě krátce povaříme.
Nakonec dochutíme. Kdo má rád ve svíčkové omáčce chuť a vůni slaniny, tak si udělá na ni jíšku s přidáním trošky oleje a může se přidat i trochu cibule, která se osmahne jen do sklovita. Omáčka by se pak ale měla procedit.
Omáčku jde udělat i klasicky, s použitím čerstvé nebo mražené zeleniny. Halali tady najdete v Zavařeninách a podobný polotovar dostane i koupit. Podle tohoto receptu dělám i kuličky v rajské omáčce. Kuličky dobře drží pohromadě, ještě se nestalo, že by se rozpadly.