Krůtí maso na víně a la svíčková

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

600-800 g krůtího masa (stehno či prsa)
1/2 většího celeru
3 mrkve
2 petržele
cibule
2 dl červeného suchého vína
1 lžíce brusinek
citron + citrónová šťáva
cca 4 bobkové listy
5 kuliček celého pepře
5 kuliček celého nového koření
špetka tymiánu
2 dl smetany ke šlehání
trochu zakysané smetany
sůl
bujonová kostka
1 lžíce cukru
olej
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Rozpálíme olej se lžící másla a opečeme ze všech stran krůtí maso, vyjmeme a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu.

  2. Opečeme do zlatova, zasypeme lžící cukru, necháme zkaramelizovat, zastříkneme citronovou šťávou a přidáme koření.

  3. Vložíme maso a zalijeme vínem, necháme odpařit a přidáme lžíci brusinek, bujonovou kostku a trochu vařící vody. Můžeme přidat pár plátků citronu, osolíme.

  4. Přivedeme k varu a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C., pečeme podle výšky masa asi 60-80 minut.

  5. Maso vyjmeme, necháme pod poklicí nebo alobalem cca 15min dojít a poté nakrájíme na plátky.

  6. Zeleninu rozmixujeme, provaříme a zjemníme šlehačkou a zakysanou smetanou.

  7. Po vypnutí přidáme silnější plátek másla a případně dochutíme citr.šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!