Krůtí maso na víně a la svíčková
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 600-800 g krůtího masa (stehno či prsa)
- 1/2 většího celeru
- 3 mrkve
- 2 petržele
- cibule
- 2 dl červeného suchého vína
- 1 lžíce brusinek
- citron + citrónová šťáva
- cca 4 bobkové listy
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček celého nového koření
- špetka tymiánu
- 2 dl smetany ke šlehání
- trochu zakysané smetany
- sůl
- bujonová kostka
- 1 lžíce cukru
- olej
- máslo
Postup Krůtí maso na víně a la svíčková
Postup přípravy receptu
-
Rozpálíme olej se lžící másla a opečeme ze všech stran krůtí maso, vyjmeme a do výpeku přidáme nakrájenou cibuli a zeleninu.
Opečeme do zlatova, zasypeme lžící cukru, necháme zkaramelizovat, zastříkneme citronovou šťávou a přidáme koření.
Vložíme maso a zalijeme vínem, necháme odpařit a přidáme lžíci brusinek, bujonovou kostku a trochu vařící vody. Můžeme přidat pár plátků citronu, osolíme.
Přivedeme k varu a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C., pečeme podle výšky masa asi 60-80 minut.
Maso vyjmeme, necháme pod poklicí nebo alobalem cca 15min dojít a poté nakrájíme na plátky.
Zeleninu rozmixujeme, provaříme a zjemníme šlehačkou a zakysanou smetanou.
Po vypnutí přidáme silnější plátek másla a případně dochutíme citr.šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo noky.