Krůtí kousky na houbách s cudlemi (Dělená strava podle LK - Zvířata)

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

500 g krůtích (kuřecích) prsou
250 g čerstvých nebo mražených hub
2 stroužky česneku
1 KL mletého zázvoru
sůl, pepř
1 PL medovicového medu
citronová šťáva z poloviny citronu
0,5 KL koření Tandoori Masala Curry Powder (směs koření na kari)
1 mladá cuketa
koření Grilovaná zelenina
slunečnicový olej

Postup přípravy receptu

  1. Masová směs: Drůbeží prsa i houby nakrájíme na kousky, česnek na plátky. Na pánvi s PL oleje orestujeme maso, přidáme česnek, až zavoní, zasypeme houbami. Pak okořeníme zázvorem, méně než polovinou lžičky směsi koření na kari, osolíme, opepříme, přisladíme PL medu. Přiklopíme poklicí a pár minut dusíme v tekutině, kterou pustily houby. Pokud se nám zdá směs suchá, podlijeme ji minimem vody.

  2. Odklopíme poklici, pokropíme jídlo šťávou zhruba z poloviny citronu (raději méně, dokyselit můžeme vždy), zamícháme, ochutnáme a případně doladíme chuť na tu svoji. Někdo rád sladší, jiný kyselejší. Výsledná chuť je obvyklá pro asijskou kuchyni, sladko-slano-kyselá, pikantní.

  3. Cudle: Mladou cuketu opláchneme pod vodou, uříznutím zarovnáme její konce, loupat nemusíme. Pokrájíme ji na cuketové nudle, neboli cudle. (Čeština je krásná !) Na cudle existují různé škrabky a struhátka, stačí zajít do domácích potřeb. Nebo si vystačíme nožem a škrabkou na brambory. Cuketu podélně rozkrájíme na centimetrové kusy a škrabkou z nich nakrájíme dlouhé plátky.

  4. Cudle posolíme a necháme klasicky vypotit. Zmáčkneme je mezi dlaněmi, necháme vytéct přebytečnou vodu a přidáme je na pánev, kterou jsme vymázli olejem. Posypeme kořením na grilovanou zeleninu, párkrát zamícháme, přiklopíme a velice krátce podusíme. Asi minutu, dvě, potom je vyjmeme z pánve na talíř, aby dál neměkly na horké pánvi. Nesolíme, zbytková sůl z pocení většinou stačí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!