Křupavý koláč s čokoládovým krémem a jahodami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
60 g loupaných mandlí (viz tipy a triky)
140 g hladké mouky
2,5 lžíce třtinového cukru
1 vejce pokojové teploty
100 g másla pokojové teploty
2 lžíce másla na smažení mandliček
2 pláty průhledné fólie na balení dárků
(luštěniny na zatížení pečicího papíru - viz tipy a triky)
Na krém:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
200 g čokolády (nejlépe s 85% kakaa)
Na glazuru:
2 lžíce medu

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve je třeba opražit si mandličky. Rozehřejte si pánev se silným dnem a jakmile bude rozpálená, nechte v ní roztopit 2 lžíce másla. Vsypte mandle a za neustálého míchání je pražte na středním plameni asi tak 10 minut, až rovnoměrně zezlátnou a rozvoní se kuchyní.

  2. Přesuňte je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, aby se odsál přebytečný tuk. Ani je nemusíte nechat vychladnout a rozmixujte je úplně na jemno. Přesypte je do větší mísy společně se 140 g hladké mouky a promíchejte.

  3. Do mixéru od mandliček (nemusíte ho umývat) přesuňte 100 g změklého másla, 1 vejce pokojové teploty a jednu a půl lžíce třtinového cukru a vše společně vyšlehejte do světlé pěny (trvá to minimálně 4 minuty). Máslovou směs přendejte k mandličkám s moukou a propracujte v měkké těsto.

  4. Jelikož by se vám s ním špatně pracovalo, zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na 20 minut do ledničky. Jakmile je těsto vychlazené, vyndejte ho z lednice a pořádně propracujte.

  5. Křehké těsto je hodně lepivé, takže při klasickém podsypávání se do něj zapracuje další zbytečná mouka. Proto je nejlepší rozvalovat ho na kusu fólie tak, že mezi těstem a válečkem je další plát fólie. Díky fólii navíc snadno přesunete těsto do formy na koláč (viz tipy a triky), kterou nemusíte vymazávat ani vysypávat, protože těsto je samo o sobě dost mastné.

  6. Těsto do formy jemně přitlačte a hodně ostrým nožem ořízněte okraje. Formu přikryjte potravinovou fólií a uložte buď na hodinu do ledničky, nebo na 10 minut do mrazáku ztuhnout. Mezitím máte chvilku na přípravu čokoládového krému.

  7. Na hrnec s mírně vroucí vodou položte teplovzdornou mísu s 200 g rozlámané čokolády a nechte ji pozvolna rozpustit. Mezitím si ve vyšší nádobě rychle vyšlehejte mascarpone se šlehačkou jen tak, aby se spojily.

  8. Rozpuštěnou čokoládu nechte tak 10 minut za občasného míchání vychladnout, a pak do ní přidejte mascarpone se smetanou a už jen rukou zlehka promíchejte. Hotový krém raději neukládejte do ledničky, protože by mohl příliš zatuhnout, raději jej ponechte při pokojové teplotě (ovšem přikrytý).

  9. Zapněte troubu na 160°C. Jakmile je těsto vychlazené, pořádně jeho dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy utíkat pára při pečení. Koláčovou formu zakryjte kusem pečicího papíru tak, aby přikrýval i okraje koláče a zatižte ho suchými luštěninami, aby se vám při pečení nezvedalo dno koláče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 20 minut.

  10. Sejměte pečicí papír a ještě 10 minut dopékejte. Pozor ať těsto moc nevysušíte, jinak se vám bude při krájení strašně lámat a drolit. Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout (viz tipy a triky).

  11. Teprve potom korpus opatrně vyjměte z formy a přesuňte na tác (tedy, pokud ho nechcete podávat ve formě). Koláč naplňte čokoládovým krémem a mírně ho uhlaďte. Jahody podélně nakrájejte na tenké plátky. Koláč ozdobte jahodami podle svého vkusu a fantazie.

  12. Nakonec v hrnečku na mírném plameni rozehřejte 2 lžíce medu a koláč jím těsně před podáváním potřete, aby se jahody krásně leskly (a také se osladily, pokud nejdou úplně zralé). Servírujte vychlazený ke kávě nebo svěžímu mojitu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!