Křupavý chlebík z hladké mouky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

3 sklenky vody (1 sklenka je 250 ml)
2 lžíce octa
2 lžíce oleje
1 žloutek
1 lžička cukru krupice
2,5 lžičky soli
1000 g hladké mouky
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžičky celého kmínu
60 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny, jak jdou po sobě, dáme do domácí pekárny a zapneme program TĚSTO - hnětení a kynutí bez pečení.

  2. Po vykynutí těsto vyndáme na pomoučený vál utvoříme pecen, který ještě necháme pod utěrkou na plechu a pečícím papíru nebo podložce dalších 20 minut kynout.

  3. Pak povrch rozstřihneme nůžkami, potřeme vodou se solí a dáme do předehřáté trouby na 40 minut upéct. Nejprve 15 minut na 180 stupňů, pak ubereme na 160. Během pečení potíráme vodou se solí.

  4. Po upečení chleba vytáhneme a dáme na mřížku odpařit. Chleba je krásně nadýchaný a voňavý. Já jsem dnes pekla na zkoušku jen z poloviční dávky, místo vody jsem použila kefír. Utvořila jsem 2 menší šišky a po vykynutí na plechu jsem pekla celkem 25 minut, 15 min. na 180 st. a 10 minut na 160 st. Byl to můj první pečený kynutý chleba, už nemáme nic.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!