Krkovička pečená po staročesku

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřová krkovička vcelku bez kosti (1250 g)
sůl
pepř
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
2 cibule
8-10 stroužků česneku
3 lžíce oleje
1 lžíce Staročeského koření od Vitany
1 lžička sušeného tymiánu
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Z oleje, Staročeského koření, tymiánu a z pěti prolisovaných stroužků česneku umícháme kompaktní marinádu.

  2. Krkovičku osolíme a opepříme, potřeme marinádou a dáme do lednice uležet přes noc.

  3. Na pekáč nakrájíme na kostičky cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, vložíme maso, podlijeme vodou a dáme do trouby péct. Pečeme zakryté při teplotě 220°C asi 2,5 hodiny. Maso několikrát během pečení zkontrolujeme, přelijeme výpekem a podlijeme vodou.

  4. Po 2,5 hodinách pečení odkryjeme poklici, ztlumíme teplotu na 200°C a dopečeme, aby mělo maso pěknou barvu.

  5. Upečenou krkovici vyjmeme, výpek dáme do rendlíku na sporák, zeleninu buď propasírujeme nebo pomačkáme šťouchadlem na brambory, výpek vydusíme do tuku, zasypeme asi 2-3 lžícemi hladké mouky, prosmahneme a zalijeme asi 1,5 dcl vody, řádně promícháme a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, podle chuti pravděpodobně dosolíme.

  6. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou. Příloha: brambory


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!