Krémový pohár s mascarpone

Recepty, Moučníky

Suroviny

Vajíčka 3 ks
250 g Sýr Mascarpone
400 g Smetana ke šlehání
Cukr
Hořká čokoláda
Kokosová moučka
Trocha rozpustné kávy (uvařené)
5 cl Pomerančový likér
Podlouhlé piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si dáme do vodní lázně rozpustit čokoládu (ne vařit pouze rozpustit)

  2. Dále do dvou misek oddělíme žloutky od bílků. Z bílků šleháme sníh. Když je hmota skoro tuhá přidáme trochu krystalového cukru a došleháme do tuha. V druhé nádobě ušleháme žloutky s další trochou cukru.

  3. Na pánvičce si současně na sucho opražíme trochu strouhaného kokosu, ale pouze tak aby získal světlehnědou barvu.

  4. Ke žloutkům přidáme sýr mascarpone a na pomalé otáčky (aby jsme ho neměli více na kuchyňské lince jak v misce) ručním šlehačem dobře promícháme.

  5. Z ledničky vyndáme dobře vychlazenou smetanu a ušleháme ve třetí misce. Ušlehanou šlehačku přidáme do misky ke žloutkům kam jsme předtím přidali sýr Mascarpone a dále do této misky přidáme sníh z bílků. Opatrně promícháme.

  6. Asi třetinu hmoty předěláme do misky ve které jsme šlehali smetanu a do zbytku přilijeme trochu černé kávy kterou jsme si uvařily předem a trochu pomerančového likéru. (já sem nedával protože jsem neměl a chutnalo to i tak)

  7. Asi tak polovinu této kávové hmoty dáme do třetí nádoby a přidáme k ní část rozpuštěné čokolády (část si necháme na ozdobení piškotů) a přisypeme trochu opraženého kokosu. (ve zbytku budeme opět obalovat konce piškotů).

  8. Postupně začneme dávat hmoty do sklenice. Čokoládovou, dále krém bez kávy a čokolády a nahoru s kávou. Ozdobíme piškotem kterého konec namočíme do čokolády a obalíme kokosem (zasunujte do poháru špičkou nože).

  9. Před podáváním dáme zchladit do ledničky


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!