Krémový jahodový dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
2 vejce
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 lžíce vlažné vody
2 lžíce oleje
120 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
smetanový krém:
250 ml smetany ke šlehání
250 g měkkého tvarohu (z vaničky)
250 - 300 g jahod
vanilkový cukr
moučkový cukr dle vlastní chuti a sladkosti jahod
Dohotovení:
cca 150 g jahod
dortové želé na 250 ml tekutiny + cukr, případně šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu a olej, přisypeme a řádně promícháme s moukou a kypřidlem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí a necháme zchladnout.

  2. Krém: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem do tuha. Poté zašleháme měkký tvaroh a moučkový cukr dle chuti. Do smetanového krému vmícháme na kousky pokrájené očištěné jahody. Hotový krém nandáme na zchladlý korpus, uhladíme do roviny a dozdobíme pokrájenými jahodami. Pokud chceme, můžeme ještě jahody přelít vlažným cukrářským želé, které necháme ztuhnout nebo postačí obvod dortu dozdobit šlehačkou.

  3. Hotový dort necháme v chladnu proležet alespoň dvě hodiny (nejlépe však přes noc), poté pokrájíme a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!