Krémová polévka z řapíkatého celeru a jablek

Recepty, Polévky

Suroviny

1 svazek řapíkatého celeru, snažte se vybrat co nejpevnější a nejsvětlejší celer, ten bývá nejšťavnatější
1 jablko, vybírejte z kyselých odrůd, ideální je například Granny Smith
1 menší cibule
2 dcl smetany
sůl
bílý pepř
olej
lžička másla, ideálně použijte přepuštěné máslo Ghi
1 jablko na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Trs celeru rozdělte na jednotlivé řapíky. Já doporučuji aspoň částečně odstranit tuhá vlákna, která jsou z vnější části řapíku. Kdo neví jak na to, tak menším nožem seřízněte horní část řapíku tak, aby jste nedokrojili a tahem dolů vyloupnete z řapíku tuhé vlákno. Není to bezpodmínečně nutné, ale pokud tak neuděláte bude polévka i po sebelepším mixování jakoby chlupatá což může vadit hlavně dětem.

  2. Celer, cibuli a omyté jablko bez jádřinců nakrájejte na malé kostičky. Ty potom chvíli restujte na oleji, ale nesmí vám začít hnědnout. Zeleninu zalijte přibližně litrem vody, osolte a opepřete a vařte doměkka.

  3. Uvařenou polévku rozmixujte, přidejte smetanu.

  4. Druhé jablko také očistěte, odstraňte jádřince a nakrájejte na větší kostky, nebo plátky. Nakrájené jablko lehce opečte na lžičce másla a podávejte s polévkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!