Krémová polévka z pečené zeleniny s krutonky a parmazánovým chipsem

Recepty, Polévky

Suroviny

1 velký batát
3-4 brambory
3 velké mrkve
1 kedlubna
hrst kapustiček
bylinková sůl
zeleninový vývar
čerstvě mletý bílý pepř
olivový olej
zakysaná smetana
hladkolistá petržel
Chipsy:
50 g strouhaného parmazánu nebo Gran Moravia
Krutonky:
2 krajíčky chleba
1 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky, ochutíme bylinkovou solí a zakápneme olivovým olejem. Promícháme a dáme na plech s pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na cca 180° a pečeme doměkka. Kdyby se nám začala připalovat, přikryjeme ji alobalem.

  2. Hotovou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Necháme mírně zchladnout a rozmixujeme na jemný krém. Dochutíme pepřem.

  3. Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje. Rozehřejeme menší pánvičku s nepřilnavým povrchem a nasypeme na ni několik proužků z nastrouhaného sýra. Necháme ho rozpustit (je potřeba hlídat aby se nespálil) a odstavíme z ohně. Sýrové chipsy necháme na pánvičce zchladnout a odloupneme je.

  4. Polévku rozdělíme do misek, doplníme lžící zakysané smetany, petrželkou a chipsy. Servírujeme s připravenými krutonky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!