Křehký třešňový koláč s krémem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
100 g moučkového cukru
200 g másla
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 vejce
Náplň:
600 g třešní
200 g třtinového cukru
4 polévkové lžíce tmavého kubánského rumu (popř. třešňovice)
100 g mandlí
3 vejce
285 ml smetany 31%
80 g másla
citronová kůra z 1 biocitronu
moučkový cukr na pasypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve vypeckujeme třešně, dáme do misky. Z množství třtinového cukru na krém odebereme 2 PL, přisypeme k třešním, přilijeme alkohol a promícháme - čím déle, tím lépe.

  2. Moučkový cukr, studené máslo, mouku a vejce zpracujeme na těsto. Zabalíme do folie a dáme do lednice na 1/2 hodiny chladit.

  3. Pak vyválíme na pomoučněné desce do velikosti koláčové formy i s okraji (cca 30 cm). Dáme do formy (27 cm) a dáme opět do lednice.

  4. Troubu předehřejeme na 190°C. Těsto vyndáme z lednice a dno propícháme vidličkou. Vyložíme kolečkem pečícího papíru a na něj vysypeme fazole. Dáme do trouby a pečeme 20 minut.

  5. Něž se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. V míse rozmícháme mleté mandle, vejce, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, smetanu a třešně i se šťávou, kterou pustily. Nelekněte se - je to řídké.

  6. Vyndáme koláč z trouby, snížíme teplotu na 180°C, opatrně vyndáme fazole a pečící papír a vrátíme do trouby ještě na 10 minut.

  7. Pak na předpečený korpus nalijeme náplň a dáme péct na dalších 40 minut - do zlaté barvy. Čas si regulujte podle toho, jak vám peče trouba. Po dopečení pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!