Křehký švestkový koláč s mřížkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
150 g másla
Náplň:
800 g švestek
2 žloutky
100 g krupicového cukru
kůra z poloviny citrónu
2 lžíce škrobové moučky
1/4 lžičky skořice
Kromě toho:
80 g pražených mletých lískových oříšků

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených přísad rychle vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladu.

  2. Ze švestek vyjmeme pecky, švestky překrojíme na čtvrtiny. Žloutky, cukr, citrónovou kůru, škrobovou moučku a skořici šleháme tak dlouho, až vznikne nadýchaný světlý krém. Do krému pak vmícháme připravené švestky.

  3. Odleželé těsto vyválíme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a vložíme vyválené těsto, kterým utvoříme i 3 cm kraje po stranách formy.

  4. Na těsto ve formě nasypeme mleté oříšky a naklademe švestkovou náplň. Okrojky těsta znovu propracujeme, vyválíme a nakrájíme proužky, ze kterých utvoříme mřížku na povrchu koláče. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním koláč necháme dobře vychladit, aby náplň ztuhla a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!