Křehký smetanový koláč s borůvkami

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto
280 g mouky
140 g másla
1/4 lžičky soli
1 lžíce třtinového cukru
8 lžic vody
Náplň:
2 kelímky vysokoprocentní kysané smetany
2 vejce
2 lžíce cukru nebo 2 vanilkové cukry
150 g borůvek nebo jiného bobulového ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Z vychlazeného másla a mouky, cukru a soli udělejte drobenku. Ideální je na to použít mixer. Do drobenky postupně přidávejte vodu až vznikne pružné těsto, které dáte na půl hodiny vychladit do ledničky.

  2. Těsto vymačkáte do dortové formy, dno propícháte vidličkou. Na těsto položíte pečící papír a zatížíte fazolemi, nebo pečícími kuličkami. Pečete v troubě vyhřáté na 200°C přibližně 15 minut.

  3. Pokud vám nějaké těsto zbude, tak ho použijete na ozdobení koláče.

  4. Kysané smetany smícháte s cukrem a žloutky a nakonec do směsi lehce zamíchejte pevný sníh ze dvou bílků.

  5. Na předpečený koláč nalijte asi polovinu směsi a posypte částí borůvek. Takto to ještě jednou zopakujte. Nakonec koláč ozdobte dle vlastní fantazie zbytkem těsta. Můžete použít vykrajovátka na vánoční cukroví a nebo si jenom nožem nařezat pásky či trojúhelníčky jako já.

  6. Koláč pečte v troubě cca 20 minut při teplotě 180°C. Krém pečením úplně neztuhne, ale zůstane pěkně vláčný. Každopádně pokud do něj zapíchnete na zkoušku špejli, neměl by se vám na ni lepit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!