Křehké makové koláčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g hladké mouky
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 50 cukr moučka
- 100 g kysané smetany nebo jogurtu
- špetka soli
- Náplň:
- 100 g máku
- 200 mléka
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- citronová šťáva
- rum dle chuti
- piškoty nebo piškotové drobečky na případné zahuštění
- máslo na vymazání
Postup Křehké makové koláčky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň, aby nám vychladla.
Mléko přivedeme k varu, přidáme mák a mírným varem asi 3 minuty za stálého míchání provaříme. Stáhneme z plotny a ochutíme cukrem, citronem nebo rumem. Pokud je to nutné (většinou není) můžeme zahustit piškotovými drobečky.
Studené máslo, mouku, cukr a sůl smícháme na drobenku, pak postupně přidáme žloutky a smetanu. Hladké vypracované těsto zabalíme do folie a necháme asi 30 - 60 min odpočinout.
Z těsta oddělíme asi 1/3 a zbytek rozválíme na sílu 1/2 cm. Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrájíme tvary takové velikosti, aby po umístění do formičky měly koláčky 2 cm okraje. Tj. pokud máte formičky s průměrem 5 cm, musíte vykrájet kolečka o průměru 8 - 9 cm.
Formičky vymažeme tekutým máslem, vyložíme těstem a naplníme náplní. Přikryjeme vykrojeným tvarem ze zbytku těsta a přimáčkneme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, až lehce zhnědnou. Necháme je ve formičkách vychladnout, protože jsou velmi křehké. Pak je opatrně vyklopíme nebo vybereme pomocí špičky nože a můžeme pocukrovat.