Křehké makové koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g másla
2 žloutky
50 cukr moučka
100 g kysané smetany nebo jogurtu
špetka soli
Náplň:
100 g máku
200 mléka
1 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová kůra
citronová šťáva
rum dle chuti
piškoty nebo piškotové drobečky na případné zahuštění
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň, aby nám vychladla.

  2. Mléko přivedeme k varu, přidáme mák a mírným varem asi 3 minuty za stálého míchání provaříme. Stáhneme z plotny a ochutíme cukrem, citronem nebo rumem. Pokud je to nutné (většinou není) můžeme zahustit piškotovými drobečky.

  3. Studené máslo, mouku, cukr a sůl smícháme na drobenku, pak postupně přidáme žloutky a smetanu. Hladké vypracované těsto zabalíme do folie a necháme asi 30 - 60 min odpočinout.

  4. Z těsta oddělíme asi 1/3 a zbytek rozválíme na sílu 1/2 cm. Vykrajovátkem nebo hrnkem vykrájíme tvary takové velikosti, aby po umístění do formičky měly koláčky 2 cm okraje. Tj. pokud máte formičky s průměrem 5 cm, musíte vykrájet kolečka o průměru 8 - 9 cm.

  5. Formičky vymažeme tekutým máslem, vyložíme těstem a naplníme náplní. Přikryjeme vykrojeným tvarem ze zbytku těsta a přimáčkneme.

  6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 20 minut, až lehce zhnědnou. Necháme je ve formičkách vychladnout, protože jsou velmi křehké. Pak je opatrně vyklopíme nebo vybereme pomocí špičky nože a můžeme pocukrovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!