Královský jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g hladké mouky
1 Hera
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce citronové šťávy
1 vejce
1 prášek do pečiva
7 lžic mléka
Náplň:
1 kg omytých jablek
3 vanilkové pudinky
2 vanilkové cukry
8 lžic krystalového cukru
2 lžíce hrozinek

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve obkreslíme pekáč délky 33 cm a šíře 23 cm na pečící papí. Povolenou Heru rozetřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem ve velké míse, přidáme vejce, mléko a citronovou šťávu, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Propracujeme hladké těsto.

  2. Připravíme náplň: jablka nastrouháme i se slupkou na plátky nebo na hrubo. Přidáme krystalový a vanilkové cukry, pudinky a smícháme.

  3. První díl těsta namačkáme na dno pekáčku a strany výšky pekáčku, aby to bylo rovné - můžeme uhladit menším válečkem. Do pekáče dáme náplň i se šťávou, kterou jablka pustila, rovnoměrně uhladíme.

  4. Na pečící papír rozmačkáme těsto a pomoučeným válečkem rozválíme druhý díl těsta, vezmeme papírem navrch a položíme na jablka, opatrně vytlačíme na stranách vzduch a pečící papír opatrně stáhneme. Strany těsta stiskem spojíme se spodním těstem.

  5. Dáme péci do trouby vyhřáté na 170 stupňů do zlatova. Necháme vystydnout, pocukrujeme a nakrájíme na dílky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!