Královský jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 1 Hera
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 7 lžic mléka
- Náplň:
- 1 kg omytých jablek
- 3 vanilkové pudinky
- 2 vanilkové cukry
- 8 lžic krystalového cukru
- 2 lžíce hrozinek
Postup Královský jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Nejprve obkreslíme pekáč délky 33 cm a šíře 23 cm na pečící papí. Povolenou Heru rozetřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem ve velké míse, přidáme vejce, mléko a citronovou šťávu, nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva. Propracujeme hladké těsto.
Připravíme náplň: jablka nastrouháme i se slupkou na plátky nebo na hrubo. Přidáme krystalový a vanilkové cukry, pudinky a smícháme.
První díl těsta namačkáme na dno pekáčku a strany výšky pekáčku, aby to bylo rovné - můžeme uhladit menším válečkem. Do pekáče dáme náplň i se šťávou, kterou jablka pustila, rovnoměrně uhladíme.
Na pečící papír rozmačkáme těsto a pomoučeným válečkem rozválíme druhý díl těsta, vezmeme papírem navrch a položíme na jablka, opatrně vytlačíme na stranách vzduch a pečící papír opatrně stáhneme. Strany těsta stiskem spojíme se spodním těstem.
Dáme péci do trouby vyhřáté na 170 stupňů do zlatova. Necháme vystydnout, pocukrujeme a nakrájíme na dílky.