Královnina polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 slepice na polévku
- 1 balíček polévkové zeleniny (mrkev, petržel, celer, cibule...)
- 400 ml smetany ke šlehání
- 135 g másla
- 60 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 1 lžíce suchého bílého vína podle chuti
Postup Královnina polévka
Postup přípravy receptu
-
Slepici bez vnitřností omyjeme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Spolu se slepicí vložíme do hrnce a zalijeme asi litrem studené vody.
vaříme 1,5 hodiny.
Maso vykostíme, kousky prsíček nakrájíme na jemné proužky.
Dáme do mísy, přilijeme trochu vývaru a odložíme.
Zbylé maso nakrájíme na drobno, přidáme 250 ml smetany a 75 g měkkého másla a protřeme jemným sítem. Tuto kaši dáme do chladna.
Ze zbylého másla a mouky uděláme jíšku.
Přilijeme k ní 2 litry slepičího vývaru a kosti a šlachy v něm 30 min povaříme;potom přecedíme.
kaši smícháme s polévkou a zahřejeme, nenecháme však už vařit, jinak by se polévka srazila.
Žloutky rozšleháme se zbylou smetanou, přidáme do polévky a zamícháme.
Přidáme nakrájené maso.
Podle chuti přilijeme bílé víno.