Králík zapečený se zelím a brambory
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 zadní králičí stehna
- 1 králičí hřbet
- 8 šalotek
- 500 g kysaného zelí
- 50 g uzené slaniny
- olej
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- čubrica nebo jiné koření
- kmín
- 1 lžička cukru
- nové brambory
Postup Králík zapečený se zelím a brambory
Postup přípravy receptu
-
Králičí maso vykostíme, nakrájíme na malé kousky.
Zelí propláchneme, hodně vymačkáme a pokrájíme. Brambory necháme ve slupce, pouze je důkladně omyjeme, malé necháme vcelku, větší pokrájíme.
Na tuku v pekáči, ve kterém budeme vše zapékat, necháme rozškvařit slaninu, přidáme šalotky vcelku, maso a asi 5 minut zprudka opékáme, poté přidáme nakrájené zelí a opékáme asi 20 minut, až se vše začne jakoby připalovat a zelí chytne barvu do růžova. Šťáva by neměla žádná zůstat.
Přidáme všechno koření, cukr, promícháme a navrch rozprostřeme brambory, které osolíme, okmínujeme, můžeme je znovu posypat nějakým kořením, postříkáme olejem, mírně podlijeme a dusíme v troubě při 200°c 1,5-2 hodiny.