Králík v košilce
Recepty, Jiné masoSuroviny
- vykostěné králíčí maso ze stehen a hřbetu
- vepřová blána (tuková blána, košilka) o rozměru cca 40x30 cm
- 150 g tenkých plátků mastnější slanina (anglická, česnekový bok apod.)
- 1 menší cibule
- 1 pl oleje
- sůl
- rajčatová šťáva
- 1 kl Solamylu
- Na marinádu:
- 150 ml rajčatové šťávy
- 2 pl oleje
- 1 pl koření Čubrica
- 3 prolisované stroužky česneku
Postup Králík v košilce
Postup přípravy receptu
-
Z uvedených surovin si umícháme marinádu a do ní dáme nejlépě přes noc mainovat maso, které jsme si mírně naklepali přes potravinářskou folii.
Vepřovou blánu si rozpřostřeme na pracovní desku. Na ni rozložíme z marinády mírně okapané maso tak, aby se kraje trochu překrývaly. Lehce osolíme a poklademe plátky slaniny, ze které jsme si 3 kousky odložili stranou. Takto připravený plát opatrně zavineme společně s blánou do rolády.
Na pánev do rozehřátého oleje dáme na tenké proužky nakrájenou zbylou slaninu a najemno nakrájenou cibuli a osmahneme do světlé barvy. Vložíme roládu a necháme ze všech stran zatáhnout.
Roládu i se šťávou přemístíme do zapékací nádoby, pánev vypláchneme decinkou vřelé vody a vlijeme k roládě. Přidáme zbytek marinády, přiklopíme víkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut.
Během pečení roládu přeléváme výpekem, je-li třeba, podléváme po troškách vřelou vodou. 15 minut před dokončením odstraníme víko a maso dopečeme na zlatavou barvu. Po dopečení měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
Vypečenou šťávu přelijeme do kastrůlku. Podle toho, kolik výsledné šťávy budeme potřebovat si rozmícháme solamyl v určitém množství rajčatové šťávy (50-100ml), přilijeme do kastrůlku a necháme 1-2 minuty provařit. Dle chuti dosolíme.
Roládu nakrájíme na porce a podáváme s přílohou, kterou máme rádi. Hodí se i na večeři nakrájená na slabší plátky postudenu, se zeleninou a pečivem.