Králík v košilce

Recepty, Jiné maso

Suroviny

vykostěné králíčí maso ze stehen a hřbetu
vepřová blána (tuková blána, košilka) o rozměru cca 40x30 cm
150 g tenkých plátků mastnější slanina (anglická, česnekový bok apod.)
1 menší cibule
1 pl oleje
sůl
rajčatová šťáva
1 kl Solamylu
Na marinádu:
150 ml rajčatové šťávy
2 pl oleje
1 pl koření Čubrica
3 prolisované stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Z uvedených surovin si umícháme marinádu a do ní dáme nejlépě přes noc mainovat maso, které jsme si mírně naklepali přes potravinářskou folii.

  2. Vepřovou blánu si rozpřostřeme na pracovní desku. Na ni rozložíme z marinády mírně okapané maso tak, aby se kraje trochu překrývaly. Lehce osolíme a poklademe plátky slaniny, ze které jsme si 3 kousky odložili stranou. Takto připravený plát opatrně zavineme společně s blánou do rolády.

  3. Na pánev do rozehřátého oleje dáme na tenké proužky nakrájenou zbylou slaninu a najemno nakrájenou cibuli a osmahneme do světlé barvy. Vložíme roládu a necháme ze všech stran zatáhnout.

  4. Roládu i se šťávou přemístíme do zapékací nádoby, pánev vypláchneme decinkou vřelé vody a vlijeme k roládě. Přidáme zbytek marinády, přiklopíme víkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 40 minut.

  5. Během pečení roládu přeléváme výpekem, je-li třeba, podléváme po troškách vřelou vodou. 15 minut před dokončením odstraníme víko a maso dopečeme na zlatavou barvu. Po dopečení měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.

  6. Vypečenou šťávu přelijeme do kastrůlku. Podle toho, kolik výsledné šťávy budeme potřebovat si rozmícháme solamyl v určitém množství rajčatové šťávy (50-100ml), přilijeme do kastrůlku a necháme 1-2 minuty provařit. Dle chuti dosolíme.

  7. Roládu nakrájíme na porce a podáváme s přílohou, kterou máme rádi. Hodí se i na večeři nakrájená na slabší plátky postudenu, se zeleninou a pečivem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!