Králík se švestkovo-zeleninovou omáčkou
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 domácí králík (2 kg)
- 1 větvička rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 1 kelímek smetany na vaření (200 ml)
- 300 ml švestkové marmelády (švestkového rozvaru)
- 100 g uzeného špeku
- 5 stroužků česneku
- 1 velká mrkve
- 1 velká petržel
- 2 velké cibule
- 1/4 bulvy celeru
- 1/2 litru masového vývaru
Postup Králík se švestkovo-zeleninovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Králíka si naporcujeme, opláchneme, očistíme a dobře osušíme. Porce bohatě osolíme, opepříme, potřeme zlehka sádlem a bohatě posypeme nasekaným rozmarýnem. Takto ochucené porce králíka uložíme do chladu nejlépe do druhého dne.
Připravíme si pomalý hrnec a porce králíka zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran do zlaté barvy a následně po vyjmutí porcí králíka orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.
Do pomalého hrnce vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, orestovanou cibuli, na kostičky nakrájený špek a podlijeme masovým vývarem.
Vložíme opečené porce králíka, které polijeme švestkovým rozvarem a pomalíme“ na program LOW 10 hodin.
Porce králíka poté opatrně vyjmeme a udržujeme teplé.
Výpek rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme smetanu. Dle chuti můžeme ještě dosladit.
Necháme přejít varem, vypneme a vložíme dva oříšky másla pro chuť a lesk omáčky a podáváme s knedlíkem nebo bramborem.