Králík se švestkovo-zeleninovou omáčkou

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 domácí králík (2 kg)
1 větvička rozmarýnu
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
1 kelímek smetany na vaření (200 ml)
300 ml švestkové marmelády (švestkového rozvaru)
100 g uzeného špeku
5 stroužků česneku
1 velká mrkve
1 velká petržel
2 velké cibule
1/4 bulvy celeru
1/2 litru masového vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Králíka si naporcujeme, opláchneme, očistíme a dobře osušíme. Porce bohatě osolíme, opepříme, potřeme zlehka sádlem a bohatě posypeme nasekaným rozmarýnem. Takto ochucené porce králíka uložíme do chladu nejlépe do druhého dne.

  2. Připravíme si pomalý hrnec a porce králíka zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran do zlaté barvy a následně po vyjmutí porcí králíka orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli.

  3. Do pomalého hrnce vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek, orestovanou cibuli, na kostičky nakrájený špek a podlijeme masovým vývarem.

  4. Vložíme opečené porce králíka, které polijeme švestkovým rozvarem a pomalíme“ na program LOW 10 hodin.

  5. Porce králíka poté opatrně vyjmeme a udržujeme teplé.

  6. Výpek rozmixujeme ponorným mixérem a přidáme smetanu. Dle chuti můžeme ještě dosladit.

  7. Necháme přejít varem, vypneme a vložíme dva oříšky másla pro chuť a lesk omáčky a podáváme s knedlíkem nebo bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!