Králík po lesnicku
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 větší králík
- 40 dkg hub (nejlépe hříbky a lišky)
- 1 lžička octa
- 0,5 dcl bílého vína
- 2 ks bobkového listu
- jalovec
- 5 kuliček pepř celý
- 3 ks mrkve
- česnek cca 4-5 stroužků
- 2 ks cibule
- 4 dcl smetany
Postup Králík po lesnicku
Postup přípravy receptu
-
Králíka rozporcujeme a přes noc marinujeme v nálevu, který přpravíme takto: přidáme lžičku octa, bílé víno, bobkový list, jalovec, celé pepřové kuličky, jemně pokrájenou mrkev (nestrouháme, jen pokrájíme najemno), a čtvrcené stroužky česneku, přidáme houby. Pokud použijeme houby sušené, necháme je změknout v teplé vodě, kterou potom nevylejeme, ale přidáme do směsi.
Marinovného králika necháme okapat, ve velké, hluboké pánvi nebo kastrolu osmažíme na oleji jemně nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme mrkev a česnek z marinády a smažíme několik minut. Vložíme králíka a a mírném ohni smažíme tak dlouho, až povrch kůrkovitě zhnědne. Přidáme houby i zbytek marinády a mírně podlejeme.
Králíka přeložíme do zapékací mísy, zalejeme omáčkou, která se vypeče z marinády, znovu mírně podlejeme a dopékáme ve střdně horké troubě přibližně hodinu.
Krátce před podáváním vmícháme smetanu. Podáváme s knedlíkem, bramborem, nebo polentou.