Králík po lesnicku

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 větší králík
40 dkg hub (nejlépe hříbky a lišky)
1 lžička octa
0,5 dcl bílého vína
2 ks bobkového listu
jalovec
5 kuliček pepř celý
3 ks mrkve
česnek cca 4-5 stroužků
2 ks cibule
4 dcl smetany

Postup přípravy receptu

  1. Králíka rozporcujeme a přes noc marinujeme v nálevu, který přpravíme takto: přidáme lžičku octa, bílé víno, bobkový list, jalovec, celé pepřové kuličky, jemně pokrájenou mrkev (nestrouháme, jen pokrájíme najemno), a čtvrcené stroužky česneku, přidáme houby. Pokud použijeme houby sušené, necháme je změknout v teplé vodě, kterou potom nevylejeme, ale přidáme do směsi.

  2. Marinovného králika necháme okapat, ve velké, hluboké pánvi nebo kastrolu osmažíme na oleji jemně nakrájenou cibuli. Jakmile zezlátne, přidáme mrkev a česnek z marinády a smažíme několik minut. Vložíme králíka a a mírném ohni smažíme tak dlouho, až povrch kůrkovitě zhnědne. Přidáme houby i zbytek marinády a mírně podlejeme.

  3. Králíka přeložíme do zapékací mísy, zalejeme omáčkou, která se vypeče z marinády, znovu mírně podlejeme a dopékáme ve střdně horké troubě přibližně hodinu.

  4. Krátce před podáváním vmícháme smetanu. Podáváme s knedlíkem, bramborem, nebo polentou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!