Králík po Doudlebsku

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 ks králíka
100 -150 g uzené slaniny
sůl
3 - 4 stroužky česneku
75 g domácího sádla
100 g cibule
2 dl vody na podlití
350 g uzeného bůčku (dávám víc - nejméně ½ kg)
25 g hladké mouky
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření

Postup přípravy receptu

  1. Králíka naporcuji, co nejvíc prošpikuji (já používám uzený špek) a mírně osolím ze všech stran. Pokrájenou cibulku osmažím na sádle dožluta, česnek můžeme buď prolisovaný natřít se solí na králičí díly, nebo pokrájet nadrobno a přidat pak na chvilku cibulce.

  2. Cibulku nasypeme na králíka do pekáče, na každou porci dáme plátek uzené slaniny a králíka obložíme plátky uzeného masa. Podlijeme vodou a dáme péct zakryté poklicí nebo alobalem na 45 minut až 1 hodinu. Odkryjeme a za častějšího podlévání a polévání upečeme doměkka.

  3. Ke konci pečení už nepodléváme, šťávu necháme z větší části vypéct, zaprášíme moukou, zasmahneme, podlijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Já někdy podávám s nezahuštěnou šťávou.

  4. Servírujeme se zelím nebo i špenátem a s bramborovými nebo jinými knedlíky. Hodí se chlupaté knedlíky, bosáky apod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!