Králík pečený na másle s rozmarýnem a červeným zelím

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 naporcovaný, dekapitovný králík
4 snítky rozmarýnu
mořská sůl
2 lžíce oleje
100 g másla (nejlépe domácího)
1-2 cibule
5 stroužků česneku
Zelí:
malá hlávka červeného zelí
100 g voňavého uzeného špeku
2 menší cibule
1 větší brambor
4 lžíce krystalového cukru
2 lžíce octa (Bzeneckého)
sůl
voda dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Naporcovaného králíka omyjeme a osušíme. Rozmarýn otrháme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Králičí porce osolíme a vetřeme do nich česnek a jehličky rozmarýnu. Zakápneme olejem a dáme do uzavíratelné nádoby spinkat do lednice.

  2. V den D dáme do pekáčku máslo, na plátky nebo proužky pokrájený špek, cibuli na půl nebo kolečka a králičí díly. Přikryjeme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 200°C. Po asi půlhodince podlijeme trochou horké vody a opět přiklopíme. Pečeme doměkka cca 2 hodiny, na posledních 20 minut odkryjeme pokličku, ať má masko hezkou barvičku. Sosík nesmí být příliš vodnatý. Je-li tomu tak, necháme na sporáku varem zredukovat.

  3. Zelí pokrájíme ručně nebo v robotu na slim nudličky. Do rendlíku dáme na kostičky nakrájený špek a vyškvaříme do voňava. Pak přihodíme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme nudličky zelí, přilijeme asi 2 dl vody, osolíme, ocukrujeme, přidáme ocet a dusíme doměkka.

  4. Ke konci dušení přidáme na jemno nastrouhaný brambor a necháme na mírném plameni provařit. Podle chuti dosolíme. Přidáme cukr a ocet podle chuti. Zelí by mělo býti spíše sladší. Podáváme s jakýmkoliv knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!