Králík na smetaně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1 králík
směs na svíčkovou Halali
1/2 kg mrkve (může být více)
1 menší celer
velká cibule
3 stroužky česneku
15 dkg anglické slaniny
kelímek sladké smetany (šlehačka)
1/2 kelímku zakysané smetany
bobkový list
nové koření
čerstvě mletý pepř
sůl
voda
trochu mleté červené papriky sladké

Postup přípravy receptu

  1. Králíka omyjeme, naporcujeme a opravdu mírně osolíme ze všech stran (mírně neboť Halali je slané).

  2. Do pekáče si dáme nakrájenou na kostky cibuli, nakrájený česnek, na kostičky mrkev a celer a zalejeme Halali (kdo chce, může tu vodu z toho slít).

  3. Přidáme na to jednotlivé porce králíka, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme do pekáče bobkáč a nové koření, zalejeme vodou (cca do 3/4 výšky pekáče), přiklopíme a upečeme za občasného otočení porcí a občasného dolití vody, do měkka.

  4. Poté králíka vyndáme, obereme, z pekáče vyndáme koření a vše propasírujeme do hrnce nebo zmixujeme.

  5. Dolejeme cca 1/2 vody, přidáme trochu červené mleté papriky, provaříme a přidáme sladkou a zakysanou smetanu. Pokud je to řidší a chceme hustší omáčku, přidáme trochu tmavé instantní jíšky. Nemusíme kyselit, solit, ale kdo chce může.

  6. Do omáčky pak vložíme obrané králičí maso.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!