Králík na smetaně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 králík
- směs na svíčkovou Halali
- 1/2 kg mrkve (může být více)
- 1 menší celer
- velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 15 dkg anglické slaniny
- kelímek sladké smetany (šlehačka)
- 1/2 kelímku zakysané smetany
- bobkový list
- nové koření
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- voda
- trochu mleté červené papriky sladké
Postup Králík na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Králíka omyjeme, naporcujeme a opravdu mírně osolíme ze všech stran (mírně neboť Halali je slané).
Do pekáče si dáme nakrájenou na kostky cibuli, nakrájený česnek, na kostičky mrkev a celer a zalejeme Halali (kdo chce, může tu vodu z toho slít).
Přidáme na to jednotlivé porce králíka, opepříme čerstvě mletým pepřem, přidáme do pekáče bobkáč a nové koření, zalejeme vodou (cca do 3/4 výšky pekáče), přiklopíme a upečeme za občasného otočení porcí a občasného dolití vody, do měkka.
Poté králíka vyndáme, obereme, z pekáče vyndáme koření a vše propasírujeme do hrnce nebo zmixujeme.
Dolejeme cca 1/2 vody, přidáme trochu červené mleté papriky, provaříme a přidáme sladkou a zakysanou smetanu. Pokud je to řidší a chceme hustší omáčku, přidáme trochu tmavé instantní jíšky. Nemusíme kyselit, solit, ale kdo chce může.
Do omáčky pak vložíme obrané králičí maso.