Kouličkový gulášek
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 670 g býčích žláz (3 ks)
- 200 g Gazdovské slaniny
- 3 velké cibule
- 3 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- 1 polévková lžíce celého kmínu
- 3 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- 1/2 tuby Lahůdkového gulášového krému
- 1/2 masité červené papriky nadrobno pokrájené
- 2 polévkové lžíce sušené majoránky
- 4 větší prolisované stroužky česneku
- Zásmažka:
- 2 polévkové lžice sádla
- 2 polévkové lžice hladké mouky
Postup Kouličkový gulášek
Postup přípravy receptu
-
Ze sádla a hladké mouky upražíme tmavší zásmažku (jíšku) a odstavíme bokem na pozdější použití.
Slaninu nakrájíme na větší kostky a cibuli nadrobno. Opláchnuté žlázy rozpůlíme, ještě podélně rozřízneme a naporcujeme na stejně velké kousky (z jedné žlázy vyjde cca16 kostek).
Do většího rozehřátého kastrolu dáme orestovat slaninu společně s kmínem a bobkovým listem. Po 5 minutách přidáme cibuli a necháme osmahnout do zlatavé barvy. Přidáme nové koření, maso, které ze všech stran orestujeme a vydusíme všechnu tekutinu, kterou pustilo.
Zhruba po 10 minutách zasypeme mletou paprikou a promícháme. Přidáme gulášový krém a zásmažku, kterou jsme naředili a důkladně prošlehali se 3 dl vody, vše ode dna promícháme a na mírném plameni dusíme pod pokličkou 15 minut.
5 minut před dokončením přidáme prolisovaný česnek, majoránku, nakrájenou papriku a dovaříme. Jako příloha se hodí houskový knedlík, rýže, špecle i těstoviny.