Korhely leves- opilecká polévka - vyprošťovák

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g kyselého zelí
200 g pikantní klobásy (uzená, maďarského typu)
200 g uzeného masa (krkovice)
125 ml sladké smetany 33%
1 velká cibule
1 velký stroužek česneku
kmín
pepř celý
nové koření
pepř mletý
3 bobkové listy
1 lžíce mleté červené papriky sladké
2 lžičky mleté červené papriky pálivé
2 lžíce mouky
4 lžíce oleje
voda
krystalový cukr
ocet

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu - zelí prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska.

  2. Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou (ja som nepreplachovala), pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme.

  3. Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút.

  4. Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť.

  5. Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu zvlášť v miske a každý si polievku dochutí sám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!