Kořeněný sváteční chlebíček s ořechy

Recepty, Moučníky

Suroviny

280 ml silného černého čaje
200 g datlí
180 g sultánek
100 g brusinek
1 jablko (pokrájené čerstvé)
130 g třtinového cukru
2 vejce
špetka skořice a badyánu
1 KL mletého kardamonu
70 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí
200 g pohankové mouky (nebo hladké mouky)
1/2 KL prášku do pečiva
1/2 KL jedlé sody
1/2 lžičky rumu (tresti)

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve namočíme pečící papír a zmačkáme (vyždímáme od vody co nejvíce). Poté papírem vyplníme srnčí hřbet. Ve vroucím čaji rozpustíme třtinový cukr, namočíme pokrájené datle, sultánky a brusinky.

  2. Necháme působit cca 40 minut. Uvedené koření smícháme s mletými ořechy, moukou se sodou a s práškem do pečiva.

  3. K moučné směsi přidáme omytá a pokrájená jablka, namočené sušené ovoce s čajem, rum a vejce. Zpracujeme těsto.

  4. Těsto přesuneme do formy s připraveným namočeným pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě na 150 stupňů cca 80 - 90 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta suchá. Moučník se výborně peče s namočeným pečícím papírem, nepálí se, je křehký a lehce se pak vyklopí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!