Kořeněný bramborový chléb

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
300 g žitné mouky
1 kostka droždí
3 velké vařené, jemně nastrouhané brambory
1 lžička rozmarýnu
1 lžička tymiánu
2 lžičky sušeného česneku
1 lžička celého kmínu
asi 750 ml vlažné vody
1 lžička cukru
3 lžičky soli (podle chuti i o lžičku víc))

Postup přípravy receptu

  1. Z jedné lžičky mouky, lžičky vlažné vody, droždí a lžičky cukru zaděláme kvásek. Mouky promícháme se solí a kořením, přidáme droždí a vodu. Pak spolu s brambory zaděláme těsto, které má na povrchu tvořit bublinky. Ručně to trvá nejméně 15 minut. Těsto se na začátku kvůli bramborám hodně lepí na ruce, proto kdo má tu možnost, využije asi radši domácí pekárnu.

  2. Hotové těsto vložíme do mísy, mírně poprášíme hladkou mouku a přikryjeme utěrkou. Necháme na teplém místě kynout asi 90 minut.

  3. Pak vytvoříme dva užší bochánky (oba se vejdou na šířku na velký plech). Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě 30 minut dokynout. Nahoře pak vytvoříme ostrým nožem, případně žiletkou několik šikmých řezů.

  4. Vložíme do trouby vyhřáté na 100°C (horkovzduch), nebo v klasické troubě na 180°C. Za občasného potření vodou pečeme asi 50 - 60 minut, dokud kůrka nezezlátne. Když na bochníček zespodu poklepeme, měl by vydat dutý zvuk.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!