Korejské kimči (kvašená národní zdravá pochoutka)

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1,2kg pekingského zelí nakrájeného na proužky nebo čtverce cca 5 x 5cm
40 g mořské soli
370 g jarních cibulek (nakrájených na 5cm kousky)
49 g čerstvého zázvoru (cca 9cm)nastrouhaného najemno - já jsem dala zázvor nakládaný
10 stroužků česneku utřeného nebo rozmačkaného
30 g jemného korejského chilli koření nebo jiného chilli koření
1,5 lžičky krupicového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Ve sklenici rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně 2,5 litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.)

  2. Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno 12 hodin, ale nechala jsem den a půl. Mají se začít objevovat v tekutině bublinky a zelí mírně zkysne, čehož jsem docílila až za uvedenou dobu.

  3. Zelí sceďte a nálev uchovejte.

  4. V míse smíchejte zelí, jarní cibulky, zázvor, česnek, chilli koření, cukr a zbývající sůl.

  5. Přeneste do vymyté sklenice a zalijte lákem až k povrchu zeleniny. Zelenina by se měla zatížit třeba sáčkem s vodou apod. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20C, aby zfermetovalo (zkvasilo). Trvá 4-6 dnů. Po vykvašení uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží zde i 3 měsíce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!