Konfitované koleno s Vegemite a celerovým pyré

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 vepřové koleno zadní
1 lžíce Vegemite
2 lžičky barevného pepře
4 dcl tmavého piva
4 šalotky
hrst listové petrželky
1 dcl slunečnicového oleje
cca 0,75l kvalitního vepřového sádla
1 cibule
3 stroužky česneku
sůl
8 středních brambor
1 střední celer
1 lžíce přepuštěného másla
smetana
mléko (v poměru 1:1 mléko smetana)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Koleno vykostíme a rozdělíme na tři části.

  2. Pivo, pepř, Vegemite, šalotky, petrželku a olej rozmixujeme, marinádou zalijeme vykostěné koleno a uložíme na 24 hodin do ledničky.

  3. Před tepelnou úpravou koleno osušíme, pomocí potravinářského provázku upravíme a na části rozpáleného sádla necháme zatáhnout.

  4. Přendáme do pekáče s oloupaným česnekem, nahrubo nakrájenou cibulí a lehce osolíme.

  5. Zalijeme rozpuštěným sádlem, přikryjeme alobalem, řádně utěsníme, vložíme do vyhřáté trouby na 200°C, po 10 minutách stáhneme teplotu na 110°C a pečeme 3 hodiny.

  6. Pak odstraníme alobal, sádlo slijeme, troubu rozehřejeme na 200°C, koleno vložíme zpět do trouby na 10-15 minut a horkým vzduchem vytvoříme kůrčičku.

  7. Výpek rozmixujeme ponorným mixerem.

  8. Celer nakrájíme na hranolky, na másle zarestujeme, zalijeme smetanou s mlékem, osolíme a vaříme do změknutí (nyní by hladina smetany s mlékem neměla být vyšší než celer).

  9. Rozmixujeme ponorným mixerem a podle chuti ještě dosolíme.

  10. Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na 1cm plátky a na sádle opečeme dorůžova.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!