Kombajnový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

1/2 lžičky prášku do pečiva
120 g polohrubé mouky
4 vajíčka
150 g cukru
2 lžíce horké vody
Náplň:
250 ml mléka
50 g hrubé mouky
200 g másla
200 g cukru moučky
2 lžíce rumu
Dále:
2 šlehačky
2 sáčky ztužovače šlehačky
mandarinkový nebo broskvový kompot
Na ozdobu:
marcipán
potravinářské perličky
obrázek z jedlého papíru
gel na přilepení obrázku

Postup přípravy receptu

  1. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme sníh. Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody ušleháme hustou pěnu, do které pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Piškotový korpus pečeme při 180 °C asi 15 minut podle typu trouby, korpus má mít zlatavou barvu. Pro jistotu zkusíme uprostřed propíchnout špejlí, těsto se nesmí lepit.

  2. Krém: z mléka a mouky uvaříme v hrnci na malém plameni (pomalu) za častého míchání hustou kaši a za občasného promíchání ji necháme vychladnout. Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu a pak ho s prosátým cukrem vyšleháme do pěny. Poté projedeme metličkami i kaši a po částech ji vešleháme do máslové pěny. Ke konci vmícháme pomalu rum (je lepší, pokud má pokojovou teplotu, ledový má tendence krém srazit!).

  3. Korpus prořízneme, namažeme krémem a poklademe okapaným ovocem. Na ovoce navrstvíme vyšlehanou šlehačku se ztužovačem. Dle chuti můžeme dát i cukr (já nedávám). Přiklopíme druhou část korpusu. Povrch a stěny pomažeme zbylým krémem a vše potáhneme rozváleným fondánem (nebo marcipánem). Vyrobíme z marcipánu ozdobný pruh, který přilepíme po obvodu dortu lepidlem na jedlý papír. Navrch přilepíme zvolený obrázek z jedlého papíru a vše dozdobíme potravinářskými perličkami a marcipánovou mašlí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!