Kološvarák podle tety Hedy
Recepty, OstatníSuroviny
- 1/2 litrový hrnek rýže
- 1 sáček kyselého zelí (600 g)
- 3 ks klobásy
- 1 konzerva hovězího masa
- 1 konzerva hovězí guláš (nebo maďarský)
- 5 vajec
- 3 ks paprika zelená
- 1 ks paprika červená
- 4 rajčata
- 300 ml smetana ke šlehání
- hlavička česneku
- mletá paprika červená
- mletá paprika sladká
- mletá paprika pálivá
- sůl
- pepř
- voda
Postup Kološvarák podle tety Hedy
Postup přípravy receptu
-
Z kyselého zelí vymačkáme zelňačku, překrájíme ho a dáme ho povařit do studené vody. Stáčí jen tak půl hodinky – aby nebylo úplně rozvařené.
Klasickým způsobem uvaříme rýři.
Uvaříme natvrdo vejce, zchladíme a oloupeme.
Konzervy otevřeme a vyklopíme do misek.
Rajčata oloupeme.
Klobásy, papriky, rajčata a vejce nakrájíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
Klademe vrstvy: Polovina rýže, hovězí guláš, polovina zelí, rajčata, polovina česneku, polovina klobásek, sladká paprika, ostrá paprika, pepř
druhá polovina rýže, hovězí maso, zbytek zelí, vajíčka, sůl, pepř, zbytek česneku, papriky, zbytek klobás, sladká a pálivá paprika, pepř, sůl.
Rozehřejeme troubu na 250C.
Až je rozehřátá tak celý pekáč zalijeme šlehačkou a dáme do trouby.
Po krátkém zapečení přikryjeme alobalem a snížíme teplotu na 180C.
A pečeme cca třičtvrtě hodiny, aby se propekly dovnitř všechny vrstvy.