Koláč volská oka

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
1 hrnek (0,25 l) mléka
2 hrnky hladké mouky
6 PL rozehřátého másla
2 vejce
6 PL cukru
špetka soli
1/2 balíčku droždí
Na makovou náplň:
300 g mletého máku
5-6 PL cukru
mletá skořice
2 hřebíčky
cca 200 ml mléka
Na tvarohovou náplň:
1 vanička tvarohu
vanilkový cukr podle chuti
1 vejce
1 PL Solamylu
kompotované meruňky

Postup přípravy receptu

  1. Obvyklým způsobem nebo v DP zaděláme těsto a necháme ho vykynout. Mezitím si připravíme náplně: na makovou dáme vařit mléko, do vroucího vsypeme mák, cukr a přidáme koření. Chvíli na mírném ohni propařujeme, až mák změkne a zhoustne, popř. zahustíme strouhaným perníkem nebo piškoty. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s cukrem, vejcem (trochu si schováme na potření okrajů koláče)a solamylem. Meruňky dáme na cedník okapat.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C, těsto vyválíme na plech vyložený pečícím papírem, okraje obdélníku potřeme rozšlehaným vejcem a plát pomažeme makovou náplní.

  3. Z tvarohové náplně děláme na té makové pomocí lžíce hromádky, které dokulata rozetřeme. Navrch posadíme půlku meruňky.

  4. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí okrajů.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!