Koláč s jablky a šlehačkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

12 dkg másla
12 dkg cukru krupice
15 dkg polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
3 žloutky
3 bílky na sníh
1 lžíce rumu
2-3 lůžíce mléka
2 rovné lžičky prášek do pečiva
Náplň:
70 dkg nakyslých jablek
citronová šťáva z jednoho citrónu
5 dkg rozinek
Poleva:
2 vejce
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky, máslo, cukr a vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Přidáme rum, mléko a mouku s prášek do pečiva a nakonec sníh ze tří bílků. Promícháme a rozetřeme na kulatý plech asi 26cm v průměru. Plech vyložíme papírem, který je nejlépe namočit vodou, vyždímat a pak vložit do formy.

  2. Jablka nakrájíme na kousky a hned pokropit citrónem. Pak rozložit na těsto a malinko vtlačit.

  3. 20 minut necháme péct na 200 stupňů.

  4. Zatím připravíme polevu a to tak, že rozšleháme 2 vejce se šlehačkou a vanilkovým cukrem.

  5. Po 20 minutách na koláč nasypeme rozinky a polijeme polevou. Pečeme dalších 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!