Koláč s jablíčkovo-pudingovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

130 g másla
2 žloutky
80 g moučkového cukru
50 ml bílého vína
6 g prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
špetka citronové kůry
Náplň:
300 g nastrouhaných jablek
50 g moučkového cukru
2 vanilkové pudingy
1 skořicový cukr
hrst nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Povolené máslo nakrájíme na malé kousky, dáme do misky, přidáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr a víno s 3 vrchovatými lžícemi mouky. Ručním mixerem vyšleháme do hladkého krému. Přisypeme zbylou mouku s práškem do pečiva a vařečkou doděláme hladké těsto. Uděláme bochánek, který rozdělíme na dva stejné díly.

  2. Formu vymažeme tukem a vysypeme hladkou moukou. Troubu zapneme na 180 °C. Vyválíme kruh velikosti dortové formy, formu položíme vrchem na těsto a odřízneme okraje. Z druhého bochánku odebereme stejnou část těsta, jako jsme odkrojili s první placky a vyválíme váleček, který dáme okolo formy a rozmáčkneme ho asi 2 cm do výšky po celé formě. Pomalu ho přimačkáváme a táhneme.

  3. Do nastrouhaných jablek přidáme skořicový cukr, moučkový cukr, oba pudingy a nasekané ořechy, zamícháme a dáme na dno do formy. Z druhého bochánku vyválíme druhý kruh velikosti formy a dáme na jablka, opatrně vytlačíme vzduch a spojíme s těstem na bokách. Těstíčko je poddajné a pěkně se s ním pracuje. Pečeme asi 45-50 minut dozlatova. Necháme vychladnout a pak krájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!