Kokosové štafetky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 6 bílků
- 130 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 45 g kokosu
- Krém:
- 400 ml mléka
- 1 karamelový pudink
- 150 g másla
- mletý cukr podle chuti
- 4 polévkové lžíce karamelu (vychladlého)
- Karamel:
- 250 g cukr krystalu
- 1 smetana ke šlehání 31% (215 g)
- čokoládová poleva
Postup Kokosové štafetky
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh, přidáme mouku a kokos a zlehka zamícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a na 180°C upečeme. Necháme vychladnout. Z vychladlého sundáme papír, potřeme náplní, rozřežeme podélně na 3 díly, stočíme roládky a necháme v chladnu ztuhnout. Po ztuhnutí máčíme konce v čokoládové polevě. Když nechceme dělat rolky, rozkrojíme plát na polovinu, potřeme krémem a povrch pocákáme čokoládou.
Krém: Puding rozmícháme v mléce a za stálého míchání uvaříme. Máslo rozšleháme, přidáme karamel a po částech zašleháme puding. Nakonec zašleháme cukr podle chuti (jak kdo má rád sladké).
Karamel: Do vyššího hrnce nasypeme cukr a necháme zkaramelizovat, mícháme, aby se nepřipálil. Po rozpuštění cukru vlijeme smetanu (zkaramelizovaný cukr se srazí, ale to nás neodradí) a mícháme, až se docela rozpustí a vznikne tekutá hmota bez hrudek. Po zchladnutí ztuhne. Lepší je karamel uvařit den předem. Já ho vařím ze dvou dávek a po částečném zchladnutí naliji do sklenky s uzávěrem a dám do chladna. K zašlehání do krému musí mít pokojovou teplotu.