Kohoutí hřebeny

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 kg hladké mouky nebo mouky ZLATKA
malá lžička soli
12 dkg másla
8 dkg zlaté hané
5 dkg sádla
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
4 žloutky
3 lžíce rumu
1 balení čerstvého droždí (42,5 g)
mléko dle potřeby
Maková nádivka:
mletý mák
mléko
cukr
2 ks hřebíčku
Když je částečně povařený, přidáme
1 lžíci rybízového džemu
malou lžičku skořice
vanilkový cukr
oloupaná jablka (na hrubším struhadle nastrouhaná zahustíme)
perníčky ruměnky
rozinky (namočené v rumu)
1 velkou lžíci rumu (ale opravdu až nakonec, aby se vařením neodpařoval)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.

  2. Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám (vše musí být vlažné) a toto po částech zapracovávám do těsta. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů, udělám z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.

  3. Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.

  4. Na podložce na tyto kohoutí hřebeny vyválím plát a ten rozdělím na obdélníky o rozměru 10x5 cm, ale této míry se nemusíte držet. Doprostřed každého obdélníku dám pruh makové nádivky a po delší straně k sobě pevně přitisknu.

  5. Pak radýlkem po přehnuté straně udělám zářezy a na plechu, vymaštěném sádlem, vytvaruji do obloučku. Nechám je ještě asi 15 minut v teple nakynout, pak je potřu rozšlehaným vajíčkem a peču v troubě při 180°C. Upečené pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!