Koblížky z odpalovaného těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 ml vody
špetka soli
125 g tuku
150 g polohrubé mouky
4- 5 vajec
1 žloutek
tuk na plech
200 ml smetany ke šlehání
1 sáček ztužovače šlehačk
moučkový cukr
Sladká omáčka:
400 ml mléka
100 g bílé čokolády
1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Vodu se solí ohřejeme, přidáme na kousky nakrájený tuk a zahříváme, až je voda horká a tuk rozptýlený. Najednou vsypeme prosetou mouku, teplotu snížíme na minimum a těsto propracováváme, až je hladké a nechytá se nádoby.

  2. Necháme je prochladnout a do vlažného přišleháme postupně všechna vejce. Plech vytřeme tukem. Těsto naplníme do sáčku nebo stříkačky s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme malé bochánky, které potřeme rozšlehaným žloutkem.

  3. Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a po 5 minutách teplotu snížíme na 180°C. Těsto dozlatova upečeme.

  4. Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem a ochutíme moučkovým cukrem. Upečené koblížky napříč rozřízneme a naplníme šlehačkou.

  5. Urovnané na talíři je přelijeme vanilkovou omáčkou. Tu připravíme tak, že část mléka ohřejeme, přidáme nastrouhanou čokoládu a rozvaříme ji. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme ho k horkému mléku a mícháme do zhoustnutí, podle chuti dosladíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!