Koblížky z odpalovaného těsta
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 ml vody
- špetka soli
- 125 g tuku
- 150 g polohrubé mouky
- 4- 5 vajec
- 1 žloutek
- tuk na plech
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček ztužovače šlehačk
- moučkový cukr
- Sladká omáčka:
- 400 ml mléka
- 100 g bílé čokolády
- 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku
- moučkový cukr
Postup Koblížky z odpalovaného těsta
Postup přípravy receptu
-
Vodu se solí ohřejeme, přidáme na kousky nakrájený tuk a zahříváme, až je voda horká a tuk rozptýlený. Najednou vsypeme prosetou mouku, teplotu snížíme na minimum a těsto propracováváme, až je hladké a nechytá se nádoby.
Necháme je prochladnout a do vlažného přišleháme postupně všechna vejce. Plech vytřeme tukem. Těsto naplníme do sáčku nebo stříkačky s hladkou koncovkou a na plech nastříkáme malé bochánky, které potřeme rozšlehaným žloutkem.
Vložíme do trouby vyhřáté na 210°C a po 5 minutách teplotu snížíme na 180°C. Těsto dozlatova upečeme.
Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem a ochutíme moučkovým cukrem. Upečené koblížky napříč rozřízneme a naplníme šlehačkou.
Urovnané na talíři je přelijeme vanilkovou omáčkou. Tu připravíme tak, že část mléka ohřejeme, přidáme nastrouhanou čokoládu a rozvaříme ji. Ve zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek, přilijeme ho k horkému mléku a mícháme do zhoustnutí, podle chuti dosladíme.