Kávové risotto s hovězí svíčkovou a pečenou paprikou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

120 g hovězí svíčkové (skvěle se hodí úzký kousek v oblasti špičky, který už nepoužijeme na steaky)
olej
sůl
1 červená paprika
Rizoto:
1 šalotka nebo ½ menší cibule
2 lžíce olivového oleje
60 ml silného espressa
150 g rýže arborio
3 trsy jehliček rozmarýnu
zeleninový vývar (postačí i voda)
15 g másla
10 g parmezánu
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 230 ⁰C. Papriku vložte do trouby a opékejte, dokud nebude mít hodně černých puchýřů.

  2. Pak ji vyndejte a ihned zabalte do igelitového sáčku zapařit. Zapařenou papriku oloupejte a zbavte semen. Polovinu nakrájejte na kostičky (zbytek můžete uchovat v lednici zalitý olejem v zavařovací sklenici.

  3. Troubu předehřejte na 160 ⁰C. Maso pokojové teploty lehce osolte a vložte na rozpálenou pánev. Opečte zprudka ze všech stran. Bude to trvat asi 3 – 4 minuty. Poté maso vložte na 12 minut do trouby. Poté nechte odležet alespoň 5 minut.

  4. Do rozehřátého rendlíku nalijte olej. Šalotku nakrájejte najemno a vložte ji do rendlíku, nechte zesklovatět. Přidejte rýži a míchejte. Asi po minutě zalijte espressem a nechte vyvařit. Zalijte naběračkou vody nebo vývaru, přidejte nasekaný rozmarýn a lehce osolte. Za stálého míchání nechte vyvařit tekutinu. Stále přilévejte tekutinu a za stálého míchání nechávejte vypařit. Vařte takto asi 15 minut, dokud nebude rýže na skus.

  5. Vypněte plotnu a přidejte nakrájenou papriku, máslo a parmezán. Promíchávejte, dokud se sýr s máslem nerozpustí. Dosolte a opepřete.

  6. Maso nakrájejte na jemné plátky. Na talíř nandejte rizoto a navrch naskládejte plátky masa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!