Kávové dortíky

Recepty, Dorty

Suroviny

Na těsto:
5 vajec
5 pl cukru
5 pl polohrubé mouky
1/2 kl prášku do pečiva
1 kl horké vody
2 kl instantní kávy
Na krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudink
4 pl cukru
125 g másla
3 kl instantní kávy
Šlehačka:
300 ml šlehačky Hollé
1 kl horké vody
2 kl instantní kávy
rum

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si nachystáme horkou vodu, ve které rozpustíme kávu a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Já si to chystám do 2 skleniček (štamprlí) a pak jen přilévám, kde je třeba.

  2. Na korpus si vyšleháme vejce a cukr, šleháme cca 15 minut, přidáme olej a po lžících vmícháme mouku, smíchanou s práškem do pečiva, úplně na konec opatrně přimícháme nachystanou kávu. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 175°C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout.

  3. Na krém si nejdříve uvaříme pudink. Do 2/3 mléka dáme kávu a cukr dáme na plotnu a zapneme. Do 1/3 vmícháme pudinkový prášek, pomalu vlijeme do teplého mléka na plotně. Uvaříme a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

  4. V misce si vyšleháme máslo a po lžících zašleháme pudink, pořádně vyšleháme.

  5. Korpus si přeneseme na vál, sundáme pečící papír, pokropíme rumem a podle kroužků na dortíky vykrojíme dno a stěny stejně vysoké jako je šířka dna. Kroužky postavíme na podložku a vyložíme korpusem. Připravený krém si rozdělíme podle počtu kroužků a dáme stejnoměrnou vrstvu do každého. Dáme ztuhnout do lednice.

  6. Šlehačku si dáme do misky, přidáme nachystanou kávu a vyšleháme. Nesladíme, šlehačka má sama o sobě nasládlou chuť. Takto nachystanou šlehačkou doplníme dortíky a ozdobíme. Necháme ještě asi hodinu v lednici a pak kroužky odděláme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!