Kaštanové dortíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Korpus:
250 g polohrubé mouky
200 g cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
kůra z 1 citronu
2 vejce
250 ml mléka
75 ml oleje
Náplň:
400 g vyloupaných kaštanů
300 ml mléka
cukr podle chuti
2 lžíce rumu
250 ml smetany na šlehání

Postup přípravy receptu

  1. 1. způsob loupání kaštanů: V louskáčku na ořechy zmáčknu kaštan, slupka praskne. Pomocí malého nožíku pak slupku snadno odstraním. 2. způsob: Na vypouklé straně kaštanu uděláme nožem zářez. Kaštany pak vaříme ve vodě 10 minut. Vodu slijeme a necháme kaštany ještě 5 minut pod pokličkou. Pak jdou loupat.

  2. Kaštany uvaříme v mléce asi 20 minut. Uvařené kaštany i s mlékem rozmixujeme, (3-4 kaštany si necháme na posyp), přidáme cukr, rum, promícháme a pak přidáme ušlehanou šlehačku..

  3. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a metlou promícháme do hladka. Těsto vlijeme na vymazaný plech s vyšším okrajem o velikosti 30x40 cm. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.

  4. Z korpusu vykrájíme kolečka pomocí vykrajovacích formiček. Do každé formičky dáme kolečko. Pokud jsou kolečka moc vysoká, rozkrojíme ho na dva. Na kolečka dáme 2 lžíce náplně a zase kolečko, náplň a kolečko. Ve formičkách dáme ztuhnout do lednice. Pomocí vytlačovátka vyklopíme dortíčky z formiček.

  5. Potom povrch potřeme náplní a posypeme nastrouhanými kaštany. A jelikož máme první advent, zvolila jsem na ozdobu z korpusu vykrojené hvězdičky s troškou čokolády


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!